HomeNatuurbeheer & dierenFotogalerijProductenContacteer onsLinks
Herkenrodeboer
(h)eerlijk kortbij
Doelstellingen
Doelstellingen

 

In het domein Herkenrode smelten verleden en heden mooi samen. Dit groene domein vlakbij Hasselt schept een rustgevende oase met een knipoog naar haar rijke verleden. In het kader van duurzame natuurontwikkeling en met aandacht voor de historische gebouwen krijgt het domein een heuse facelift.

In 1998 kocht het Vlaamse Gewest het domein Herkenrode aan. Sindsdien zijn talrijke herstelprojecten van start gegaan. Terwijl het Agentschap voor Natuur en Bos zich ontfermt over de gronden en de aanwezige natuurelementen, zijn de gebouwen in erfpacht van Erfgoed Vlaanderen vzw.

 
De dreven zijn hersteld tot aangename wandelpaden. Langs de dreven zijn streekeigen es en zomereik aangeplant. De wandelroutes voeren je langs hoogstamboomgaarden, vochtige graslanden, hagen, poelen en een historische houtwal. Een prachtige dreef leidt je recht naar het Poortgebouw van de abdijhoeve. De lindes werden in 2000 ‘gekandelaberd’: met deze techniek worden de takken in etages gesnoeid zodat de boom het uitzicht krijgt van een kandelaar. Dode bomen die geen gevaar opleveren, zijn blijven staan voor holbewoners zoals o.a. vleermuizen en uilen.
 
De vroegere maïsakkers zijn omgevormd tot graslanden met grote poelen, waar waterinsecten en amfibieën zich thuis voelen. Deze graslanden worden extensief begraasd. Een raster en veeroosters verhinderen dat het vee eruit kan.
 

Rond de gerestaureerde Tiendenschuur, waar nu een congrescentrum huist, werd een kruidentuin aangelegd. Ook voor andere historische gebouwen zijn restauratiewerken begonnen of staan er in de steigers. Het Vissershuisje doet dienst als werkhuis voor de groenarbeiders van het domein.

 

Met het herstel van het landschap en de restauratie van de gebouwen, willen de beheerders terug naar het Herkenrode van de 17eeeuw: een kleinschalig halfnatuurlijk landschap onder de toren van de prachtige abdijhoeve.

Wie rust en bezinning zoekt, zal zich in deze groene omgeving vlakbij Hasselt zeker goed voelen.

Bron: ANB


HomeNatuurbeheer & dierenFotogalerijProductenContacteer onsLinks