HomeNatuurbeheer & dierenFotogalerijProductenContacteer onsLinks
Herkenrodeboer
(h)eerlijk kortbij
Doelstellingen
Natuurbeheer & dieren
 

 

Een kijkje naar het prachtig natuurgebied Herkenrode.

 


Onze runderen...

 

Op het domein hebben we Hereford runderen lopen. Deze dieren zijn zeer rustig van karakter en erg gehard.

 

 


Hereford runderen

 

Het Hereford vleesras komt oorspronkelijk uit het zuid-westen van Engeland. In de 18e eeuw ontwikkelde het ras zich rond de marktplaats Hereford en inmiddels heeft het zich over de hele wereld verspreid van de Verenigde Staten tot Australië. Het werd dusdanig populair dat Herefords het meest voorkomende vleesras ter wereld is, en sinds enige tijd bestaat er ook een zeer kleine populatie in België.

 

Kenmerkend voor het ras is de roodbruin gekleurde vacht met de witte kop en de witte buik, daarbij loopt er nog een witte streep over de nek en de schoft. Herefords zijn krachtig gebouwde dieren, met een schofthoogte van 135 tot 150 centimeter.Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde Herefords.

 

De Herefords kalven probleemloos af. Het geboortegewicht van de kalveren is laag, in combinatie met een fijne botstructuur leidt dit tot geboorten, waarbij menselijke hulp volledig achterwege kan blijven. De dieren hebben van jongsaf een goedmoedig karakter. Van agressiviteit is geen sprake, daarom zijn ze zeer makkelijk te houden.

 

De Hereford koeien kunnen winter en zomer buiten blijven, omdat het ras bijzonder hard en taai is. Er zijn dus geen stalvoorzieningen nodig om ze het jaar door te kunnen houden.

Herefords groeien op een rantsoen van alleen gras of kuilvoer, zonder krachtvoer bij te voeren.
 

 

  

 

Onze schapen...

 

De kudde bestaat uit 2 rassen: het Belgisch Melkschaap en het Vlaams schaap. Beide zijn beschermde rassen en tevens stamboekdieren.

 

 Het Belgisch Melkschaap

In alle waarschijnlijkheid kan men aannemen dat het Belgisch melkschaap afstamt van het Vlaams schaap. Vermoedelijk werden sinds de negentiende eeuw uit het Vlaams schaap dieren geselecteerd met een melktypisch karakter. Na de tweede wereldoorlog werden alle melkrijke schapen samengevoegd en ontstond het Belgisch melkschaap.

Het is, door zijn opvallende raskenmerken, makkelijk te herkennen. Het is een fijn gebouwd, vrij groot schaap dat hoog op de poten staat. Het lichaam is wigvormig, wat wijst, zoals bij rundvee, op melkrijke dieren. De kop is bedekt met fijne witte haren. De rug en flanken zijn bewold. De buik van een volwassen schaap daarentegen is onbewold maar licht behaard. Een typisch kenmerk voor het Belgisch melkschaap is de zogenaamde onbewolde rattenstaart die spits uitloopt. De uier is goed ontwikkeld en de dieren geven veel melk met een romige smaak. De vruchtbaarheid van deze dieren is hoog.

Het Belgisch melkschaap is helemaal geen kuddedier en is bijgevolg ook niet geschikt om mee rond te trekken. Het gedrag van deze dieren doet eerder denken aan dat van geiten in plaats dat van schapen.

Deze schapen worden vooral gehouden voor de melk die een zacht romige smaak heeft.

 

 

 

 

 


 

 
Het Vlaams schaap

 
Het Vlaams schaap kwam reeds in de late Middeleeuwen in ons land voor. Dit schaap leverde in de beginperiode de wol voor de bloeiende Vlaamse lakenindustrie. Na een lange bloei periode ging het langzaam bergaf met het Vlaamse schaap. Het ras wordt wel eens verward met het Belgisch melkschaap.
 
Na de tweede wereldoorlog werden alle inlandse melkschapen samengesmolten tot het Belgisch melkschaap en werd het Vlaams schaap bijna volledig weg geselecteerd. In België was het ras zo goed als uitgestorven maar in Nederland werd de Vlaming, een bepaald type Vlaamse schapen, gebruikt in het kruisingsprogramma voor de creatie van de Swifter.
Uit deze Vlaming en enkele Belgische restpopulaties wordt het Vlaams schaap vandaag nieuw leve in geblazen.
 

Het is een groot schaap dat hoog op de poten staat. De romp is volledig bewold evenals de buik en staart. Het Vlaamse schaap is een melkrijk en zeer vruchtbaar dier, de ooien brengen zelf makkelijk drie lammeren groot.

 

 De slachtopbrengst is eerder matig maar de wolproductie is overvloedig. De witte wol is lang, golvend, zijdezacht en licht krullend aan de uiteinden. De huid is eenkleurig roze en soepel. 

 


  

 

 

 

 

 


HomeNatuurbeheer & dierenFotogalerijProductenContacteer onsLinks